PUHEENAIHE: "Kyllä nykynaisen laiskuus on huipussaan, osais edes hävetä." Kotisiivouspalvelujen käyttö

Vajaa kuukausi sitten Iltalehdessä oli juttu 28 neliöisessä yksiössä asuvasta nuoresta naisesta, joka käyttää säännöllisesti kotisiivouspalvelua 📝 Juttu herätti niin paljon tunteita, että kommentointi jopa niinkin laadukkaan julkaisun kuin Iltalehden mielestä oli luokatonta, minkä vuoksi jutun yhteydessä ollut kommentointimahdollisuus poistettiin käytöstä 🆘 Tämän kirjoituksen tueksi on kuitenkin saatu pelastettua muutama kommentti kappaleiden väliin 🆘

Mikä jutussa sitten herätti kanssaeläjissä niin paljon närää?


Helena Einax, blogi, siivouspalvelut

Pera1950: "En todellakaan ilkeäis edes antaa tuollaista juttua itsestäni. Kyllä nykynaisen laiskuus on huipussaan osais edes hävetä." (2 päivässä 31 tykkäystä)

Mä oon aina pitänyt itseäni siistinä ihmisenä, kunnes puolivuosikymmentä itekseni asuneena jouduin toteamaan, että olen ehkä jopa maailman järjestelmällisin ihminen, mutta en se siistein. Tykkään kun kaikki on jiirissä, ja mun kodissa on paikka jokaiselle tavaralle (joka muuten tekee siivoamisesta huomattavasti vähemmän ahdistavaa) 🙌

kalle3: "Ei ole koskaan tehnyt itse yhtään mitään ? Äiti on siivonnut ja tehnyt sapuskat. Tavallinen uusavuton." (2 päivässä 11 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, siivouspalvelujen käyttö

Mutta mun kodissa on myös kaverina aika monta pölykoiraa, varsinkin sen jälkeen kun taloon tuli katti 😼 Oon pessyt lattian (yksittäisiä tahroja lukuunottamatta) yleensä vaan muuttosiivouksen yhteydessä pois muuttaessani (onneks oon muuttanut keskimäärin 1,5 vuoden välein), mikä on tietty kiva niitä uusia asukkaita varten 😅 Ja vaikka mua ällöttää megana kaikkien muiden ihmisten bakteerit, omia siedän vähän paremmin, joten ahdistuneena seuraan viikosta toiseen kuinka meidän keittiöstä, ruokapöydästä ja kylppäristä tulee entistä paskasempia, ennen kun saan otettua rätin käteen 🙅 Sekin johtuu lopulta yleensä siitä, että meille on tulossa vieraita 🙈

Maraschino: "Aitoa vaimomatskua. Ei osaa siivota ja varmaankaan myös laittaa ruokaa. No, ei varmaan halua kyllä vaihdella vaippojakaan sitten." (2 päivässä 40 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, siivousvinkit

Niin nurinkuriselta kuin tää kuulostaakin, tää kaikki johtuu siitä, että olen perfektionisti ja ylisuorittaja ✅ Kun mä siivoan, siihen ei mene tuntia tai kahta (vaikka olis kyseessä pienehkö kämppä), siihen menee helposti kokonainen työpäivä. Tää johtuu siitä, että mä en pysty esimeriks vaan imuroimaan keskilattiaa, tai edes vaan imuroimaan lattiaa, vaan pitää imuroida lattialistat ja sohva yms. kissankarvoistakin. Ja kun sen on tehnyt ei voi olla pyyhkimättä pölyjä, koska eihän kotona muuten sit oikeasti siistiltä näytä. Ja jos pyyhin pölyt, mun on myös pestävä pinnat (pöydät, peilit, vitriinin lasit) ja tietty pyyhittävä koriste-esineisiin (enimmäkseen maljakoita) tulleet tahrat/pinttynyt pöly. Ja sitä hommaa riittää kun on avoimet kirjahyllyt 📚📚📚 Kun kaikki pinnat on pyyhitty, en voi olla kiinnittämättä huomiota myös kaapinovissa/ovissa oleviin tahroihin, joista päästään alasokkeleihin, uuniin, liesituulettimeen, muihin kodinkoneisiin, ilmanvaihtokanaviin, koukkujen yms. päällisiin (keittiössä ja kylppärissä) jotka kerryttää pölyä, sitten kaakelit, lattiat jne. jne. homma vaan paisuu ja paisuu. Ja koska joskus hotellisiivoajana työskennellessäni opin tosiaan putsaamaan bakteerit, en vain näkyvää likaa, tulee tästä ihan next level shittiä 😵

kainuunpoika: "Siinäpä valio yksilö vaimoksi....kaikki ei ymmärrä että, hän on keskittänyt varmaan kaiken ydinosaamisensa makkarin puoleisiin töihin." (2 päivässä 3 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, downshiaus

Huh, mua rupes ahdistaa jo pelkkä ton kaiken kirjoittaminenkin 🚨 Tietysti positiivista on se, että jälki on hemmetin hyvää kun noin tekee, ja mä uskon tässä niin kuin missä tahansa muussakin, että parempi tehdä kunnolla 👌 Kauhulla katon yleensä muiden siivousjälkeä ja ajattelen hiljaa mielessäni et onks tää muka siisti (oon kama ihminen tiedän 🙈). Mutta tästä johtuen lyhyellä hotellisiivousurallani mä pääsin muutaman viikon jälkeen jo kouluttamaan uusia siivoajia ja siivoamaan sviittejä. Palautetta tuli kyllä siitä että tahti vois olla vähän tiukempi, mutta jälki oli aina priimaluokkaa 🙌 Ja musta kaikkea ei voi saadakaan ajamatta ihmistä loppuun❗

Jamppa60: "Voi hellanlettas sentään. Tarvitsi kunnon selkäsaunan. Tervetuloa ihan oikeaan elämään. Oikea hienostelija." (2 päivässä 3 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, hidastaminen

Jokatapauksessa mä siis hyvin ymmärrän tätä nuorta naista 😌 joka sai paljon paskaa niskaan, sillä mä katon kotona ympärilleni joka päivä, ja ahdistun siitä, että tiedän että mun pitäis siivota (ei siks että ulkopuolelta tulevat ennakkomääritteet päättä miltä kodin pitää näyttää, vaan koska kaikesta huolimatta ne mun omatkin bakteerit ällöttää mua ja kummittelee mulle kokoajan) ❌ En tiedä miks oon ollut jo jostain ekaluokkalaisesta lähtien sitä mieltä, et sit kun oon iso, niin mulla on siivoaja, mut nähtävästi lapset on aina totuuden lähteellä...

Tirlittan2: "Jää enemmän vapaa-aikaa kun ei siivoa, voi hyvää päivää. Toivottavasti koko nykynuoriso ei ole yhtä pihalla elämän perusasioista? Jos joka päivä käyttää esim. 10 minuuttia siivoukseen, niin yksiö pysyy siistinä pitkään. Kerran kuussa sitten vessan ja lattioiden pesu. Jos roikkuis somessa joka päivä 10 vähemmän, niin aikaa jäis myös kotitöihin. Tähänkö ollaan tultu, että uusavuttomuus vaan lisääntyy? Nähtävästi lapsuuden kodissa ei "pikku" Noora ole ollenkaan joutunut tekemään kotitöistä ja tässä on tulos..." (2 päivässä 33 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, downshiftaaminen

Mua ei siis koskaan oo vaivannu häpeä siivouspalvelujen käytöstä, niin kuin monia muita. Itsellä esteet on olleet enemmän taloudellisia 💸 Tällä hetkellä harkitsen vakavasti kotisiivouspalvelujen käyttöä, vaikka se ei ehkä täysin downshiftaamis-aatteeseen istukaan, mutta toisaalta pelkkä tieto siitä, että joku hoitaisi kerran kuussa superhuolellisesti kaiken tuon saastakerrostuman, toisi sellaista mielenrauhaa jokapäiväiseen elämään, etten osaa kuvitellakaan 😌 Ja siitähän downshiftaamisessa on kyse, mielenrauhan saavuttaminen vähentämällä töiden tekoa, joten miksei siis myös kotitöiden, jos talous antaa siihen periksi. Mielenkiintoista dataa palvelujen ostamisesta suhteessa materiaan löytyy muuten edellisestä blogista, käy kurkkaamassa!

Mies_41vuotta: "Tämä vapauttaa henkisesti naurattaa lähinnä Jokainen toki tekee minkä parhaaksi näkee, mutta kertoo myös kyvystä ylipäätään vastuunkantamiseen jota ei ilmeisesti näillä tapauksilla ole" (2 päivässä 15 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, miksi downshiftata

Sain hiljattain tietää, että eräs lähipiiriin kuuluva vanhempi rouva 👵 oli eräässä onnellisuuden tasoa mittaavassa testissä saanut huonoimman mahdollisen tuloksen. Kun lähipiiri oli tästä järkyttynyt 😱 oli rouva tokaissut, että ei kai tässä ollut mitään yllättävää, hänen koko avioliiton aikainen elämänsä on koostunut miehensä piikana toimimisesta 🆘🆘🆘 Voidaanko vaan pysähtyä hetkeks ja antaa itsemme sisäistää tämä 😳😳😳 Koko elämä pelkkiä kotitöitä ja miehestä sekä lapsista huolehtimista. Missä on ne asiat, jotka tuovat iloa, nautintoa ja onnellisuutta? Missä unelmat?

Uomo_Saggio: "Hiljentykäämme kaikki yhdessä ruokukseen, ettei tämä Noora päädy koskaan vaimoksi eikä varsinkaan äidiksi kenellekään." (2 päivässä 18 tykkäystä)

Iltalehden jutun yhteydessä olevien kommenttien perusteella nainen on edelleen täydellisin, kun on mahdollisimman hyvä piian askareissa 😶 Ja don't get me wrong, mä oon yhtä järkyttynyt kuin tekin kuullessani että nykynuoret ei oo välttämättä jo hyvän aikaan tienneet mikä rätti on tai miten pyykinpesukonetta käytetään, mutta tässä ei nyt ole kyse siitä, etteikö kotitöitä osaisi tehdä. Tässä on kyse vapaudesta valita 😤 Meillä on käytössämme monia resursseja, joista vain yksi on rajallinen, aika. Tässä hektisessä elämänmallissa sitä on aina liian vähän, joten jos taloudelliset resurssit antaa myöten niin miksei säästäisi sitä arvokkainta johonkin tärkeämpään, kuten läheisten kanssa ajan viettämiseen tuon aiemmin mainitun mielenrauhan saavuttamisen lisäksi 👪 Viedäänhän me autojenkin renkaat vaihdettavaksi, vaikka ihan hyvin kuka tahansa meistä pystyis ne itsekin vaihtamaan.

öhkömönkiäinen: "Kyse on uusavuttomuudesta sekä laiskan yhdistelmä yäk.!!!." (2 päivässä 3 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, elämän leppoistaminen

Jos siis olet "siivoushullu" ja se rentuouttaa ja tuo sinulle iloa, niin go for it! 👏 For the rest of us, kukaan tai mikään ei pakota meitä tekemään kotitöitämme itse. Se ei tee meistä epätäydellisempiä, päinvastoin se osoittaa että tiedämme elämässä olevan tärkeämpiäkin asioita. Sitäpaitsi, siivouspalveluja käyttämällä tuetaan työllistymistä, mitä tämä yhteiskunta toivookin, eli aika win-win sanoisin 👍

Lomalla taas: "Kyl pitäis ehdottomasti poistaa kotitalousvähennys moisesta huvista. Ihan sama vaikka kävis kerran viikkoon jos kokonaan omalla rahalla lystin maksais, mut ei nyt herra jestas yhteiskunnan kuulu osallistua siihen et toisille vessan peseminen ei mahdu top listalle. Btw, on muuten ihan hyvää tulonsiirtoa siivousyrittäjälle noilla taksoilla. Järjestelmän hyväksikäytöstä pointsit kotiin, kuten kaikilla muillakin taivaanrannan maalareilla mille iso osa bisneksestä on et, mut hei, sähän saat sen kotitalousvähennyksiin ja kun tehään vuoden vaihtees, niin viel kahelle vuodelle 😉" (2 päivässä 1 tykkäystä)

Helena Einax, blogi, tasa-arvo

Vielä kuitenkin yksi pohdinta tähän loppuun. Ovatko koteja työkseen siivoavat piikoja? Mitä mieltä ootte❓ Terminologisesti itse työn perusteella tietysti kyllä, mutta laajemmassa perspektiivissä eivät. Entisaikaan piikojen vapautta säätelivät talojen isännät. Nykyään siivoajat käyvät työssä ja omaavat vapaa-aikaa ja vapauden valita siinä missä kukatahansa muukin. Nähtävästi moni mies haluaisi kuitenkin edelleen pitää naiset nyrkin ja hellan välissä, vai pääteekö tässäkin tapauksessa vanha sananlasku, että nainen on naiselle susi..? 💣

setä Hämeestä: "Aivan uskomatonta. Hikinen yksiö eikä nykynainen kykene sitä siivoamaan. Ei viitsi eikä kyllä varmaan osaa. Kyllä naisten asema on jo liian hyvä. Tässä hyvä yksilö vaimoksi ja äidiksi. Alan hiljalleen hyväksyä ulkomailta tuodut vaimot." (2 päivässä 27 tykkäystä)

Toivottavasti kirjoitus herätti sussa ajatuksia, joita mielelläni myös kuulisin kommenttikentän puolella ✌ Peukut ja KIITOS sulle, jos jaksoit lukea tän kokonaan! <3 Ruksaa myös alle, oliko lukemisen arvoinen juttu vai ei, niin tiiän jatkossa, minkä tyyppiset kirjoitukset teitä kiinnostaa :)

- Helena

Kommentit

  1. Joopa joo. Ukkeleilta lienee jäänyt hämäriin se tiedonjyvä, että siivoaminenkin vaatii ammattitaitoa. Osaan siivota, mutta kun ammattilainen käy, niin jestas että jälki on eri luokkaa. Puhumattakaan erikoishommista, kuten kalkinpoisto suihkukopin seinämistä, kaakeleiden saumojen hinkkaus, uunin syväpuhdistus jne. Omistusasunto on minulle satojen tuhansien eurojen sijoitus, josta haluan todellakin pitää huolta. Huoltavatko nämä miekkoset itse autonsa alusta loppuun? Auto on kuitenkin halpa hankinta asuntoon verrattuna. Maksan mieluusti ammattilaisen työpanoksesta. Kommentoijien lapsuudenkodissa on varmaan marttyyriäiti hoitanut kaiken. Kotisiivouksen tilaaminen on sitä paitsi oiva keino kannattaa oman alueen yritystoimintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt puhut asiaa joka saralla <3 Joskin harmikseni veikkaan että nämä ukkelit ovat siitä huolimatta sitä mieltä, että kaikkien naisten pitää olla ammattisiivoajia. Vielä joudutaan siis töitä tekemään aidosti tasa-arvoisemman yhteiskunnan eteen!

      Poista
  2. Oli hyvä juttu. Itse en lue uutisia juurikaan, joten oli jäänyt moinen lukematta. Nooralle kaikki pointsit ja voimia ja jaksamista. On aika hirveää mitä ihmiset kuvittelevat ja kehtaavat huudella netin kautta. Siihen nähden, että Suomi on Euroopan vaarallisin maa naisille kommenttien taso ei yllättänyt yhtään.
    Aina nykyään mietin miksi joku kommentoi noin. Olen nimittäin itse saanut myös todellista "suitsustusta" jakaessani elämääni ensin Vapauden Asema ja nykyään Ketun Hengen blogissa. Tosin pahimmat kommentit on tullut kavereilta tai ystäviltä. Aina on kyse siitä, että olen toteuttanut jonkun unelmani. Viimeisin muiden tunteita kuumentanut oli se. kun muutin kuukausi sitten Lappiin. Viime vuonna myin kaiken ja lähdin maailmalle rinkan kanssa se oli kyllä sellainen lantakuorma, jonka niskaani sain että huhu. Mutta eräs ystäväni sen toi kauniisti julki " Ne ihmiset jotka ei uskalla tehdä sitä mistä unelmoi arvostelee niitä jotka uskaltaa". Niinpä näkee myös noiden katkerien kommenttien taakse. Ei ole uskallusta tehdä omaa elämää helpottavia ratkaisuja on helpompaa arvostella muita koska "naapurin syyhän se on että elämäni on niin kurjaa"!!!
    Mutta kiitos hyvästä jutusta ja kauneinta valoa päivääsi <3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Riikka-Lea, kiva kun kommentoit!

      Juuri noinhan se valitettavasti menee :( Lisäksi meillä kaikilla on tunnelukkoja, joita suurin osa meistä ei valitettavasti koskaan käsittele, mikä ilmenee sitten juuri tuollaisena häiriökäyttäytymisenä. Ihminen tulee sokeaksi omille tarpeilleen eikä tämä painostava kulttuuri tee oman tien löytämistä yhtään sen helpommaksi.

      Tekisi mieli teilata nämä ihmiset sovinisteiksi, mutta itsetutkiskelu ja psykologin vastaanotto taitaa olla se, mitä nämä ihmiset todella tarvitsevat. Aihetta sivuten, kävitkö myös lukemassa tuon edellisen blogin downshiftauksesta, missä tätä aihetta laajemmin pohdin? Suosittelen kovasti :)

      Ja toi Lappiin muuttaminenhan on ihan super! Ja reppureissaaminen erittäin rohkeaa, itellä ei oo vielä ollut munaa siihen, go you!

      Kiitos itsellesi vielä kun otit aikaa lukea ja kommentoida, se merkkaa mulle mijoonan <3 Samoin sinulle!

      Poista
  3. Kiitos kirjoituksesta! Mielenkiintoinen blogi muutenkin, ehdottomasti jään seuraamaan. Minä ehdottomasti aion siivouspalvelua hyödyntää, jos siihen on tarve. Olen suunnitellut, että ehkäpä voisin sellaisen hankkia meille kerran tai kahdesti vuodessa, suurempiin siivouksiin.
    https://kodinsiivouspalvelutannemaarit.fi/siivouspalvelut/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit ☺️ Ja kiitos että normalisoit siivouspalvelujen käyttöä!

      Tällä haavaa oon keskittynyt enemmän videoiden tuottamiseen tuolla YouTuben puolella (tässä linkki uusimpaan videoon jos kiinnostaa: https://youtu.be/kvsm-OLUkK0) mutta tulevaisuudessa tarkoitus vähän tätä blogiakin taas aktivoittaa 😊

      Poista

Lähetä kommentti