DIY -joululahjat 2019: Sulka- ja höyhenkorvakorut itse metsästetyistä riistalinnuista

Mä oon ihminen, joka tykkää pikkutarkasta työskentelystä aivoillaan, ei käsillään, joten kaiken maailman askartelu ja näpertely ei oo mun juttuja. Tykkään kyllä esimerkiks huonekalujen tuunauksesta, mutta niissä määrin, että ei mee pieneks nyhräämiseks jossa kestää ikuisuus. Koska omavaraisuus ja ekologisuus ovat tälle downshiftaajalle kuitenkin äärimmäisen tärkeitä arvoja, niin tänä vuonna päätin antaa itsetehtyjä lahjoja yhtä poikkeusta lukuunottamatta, kuten edellisessä blogikirjoituksessa mainittiin.

Meillä siis ukko metsästää ja itsekin olen metsästystukinnon suorittanut, vaikka pääasiassa vegaanisti syönkin (halutessasi voit lukea aiheesta lisää täältä). Koska me molemmat uskotaan kaadetun riistan kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen, tänä jouluna annettaan lahjaksi riistalihan lisäksi riistalintujen, tarkemmin uros pyyn ja naaras teeren, sulista ja höyhenistä itse tekemiäni korvakoruja.

Helena Einax, blogi,diy korvakorut

Ajatus riistalintujen sulista tehdyistä korviksista jäi muhimaan jo metsästyskurssilla, ja syksyllä saalista tullessa otinkin sulkia ja höyheniä talteen. Niitä tuli kuitenkin niin paljon, etten itse olisi mitenkään niitä kaikkia tarvinnut, jotenka siitä syttyikin idea, että voisin myös läheisille näitä joululahjaksi antaa. Joulun lähestyessä oli aika ryhtyä hommiin, mutta tietenkään mulla ei ollut pienintäkään käryä, miten korviksia tehdään :D Erityisesti pohdintaa aiheutti se, miten sulka kiinnitetään siihen koruosaan?!

Siispä Google auki ja tutkimaan. Sieltä opinkin pari erittäin hyödyllistä sanaa: nyörinpää ja korupiikki. Ajattelin saavani askartelukaupassa vielä lisäapua, joten olo oli ihan luottavainen. Siispä keskustan Sinelliin johti tie. Valitettavasti apua en kuitenkaan saanut ihan niin paljoa kuin olisin toivonut. Sinellissä ei myöskään ollut hirveästi tarjolla kultaisia korunosia (nyörinpäitä tai perinteisempiä onkohan ne nyt ranskalaisia korvakoukkuja tai mitä lie), joten jouduin vähän soveltamaan. Kultaisia metalliosia olisin toivonut, koska sulat ja höyhenet olivat pääasiassa lämpimän sävyisiä.

Helena Einax, blogi, diy korvakorut

Niinpä vietin Sinellissä melkein tunnin pohtien, mitähän kaikkea mun pitäis ostaa ja mitä ei (kun tietenkään en halunnut tehdä vaan yksinkertaisia ja helppoja korvakoruja ´:D), ja päädyin lopulta ostamaan ison kasan sekä kultaisia että hopeisia korunosia ja muita oheistarvikkeita tietämättä tarkkaan mitä olin tekemässä, ja jo siinä vaiheessa alkoi tuntua että tää on huono idea. Vielä huonommalta idea tuntu kun kassakone ilmoitti, että ostokset makso 130 €... Olin ajatellut pääseväni vähän halvemmalla, kun kyseessä kerran oli diy-lahjat, mutta lohduttauduin sillä, että näillä määrillä tekee hyvin monet korvikset.

Helena Einax, blogi, diy korvakorut

Siispä pakkasin mun raaka-aineet ja Sinellistä ostetut tarvikkeet sekä kotoota mukaan napatut työkalut mukaan mökille, jossa päätin alkaa koruja puuhastelemaan. Tiesin myyjän neuvojen vuoksi, että ostamani liiman kuivumisaika olisi ainakin puolituntia, joten päätin aloittaa urakan ensin liimailemalla sulkia ja höyheniä nyörinpäihin. Ja koska mulla ei niitä kultaisia nyörinpäitä ollut, niin niissä piti jonkun verran soveltaa.

Helena Einax, blogi, diy korvakorut




Helena Einax, blogi, diy korvakorut
Helena Einax, blogi, diy korvakorut
Mulla ei ollut kunnollista etukäteissuunnitelmaa siitä, mitkä sulat kiinnitän mihinkin renkaisiin tms. kun en muutenkaan puoliks tiennyt, mitä olin tekemässä, joten päätin mennä vaan go with the flow meiningillä, sen mukaan, mikä näytti hyvältä kunkin korun kohdalla. Kun lopputulema oli valmis (eli kun hopeiset nyörinpäät loppu, sulkia ja höyheniä jäi yli vielä vaikka millä mitalla), päätin valmiiden korujen perusteella vasta, mitkä annan kenellekin lahjaksi (vain parit korut tein etukäteen mielessä lahjan saajan tietty tyyli, muuten annoin luovuudelleni vapaat kädet).

Helena Einax, blogi, diy korvakorut

Täytyy kyllä sanoa, että jos soveltamiselle ei olis ollut tarvetta, ja olis tehnyt vaan hyvin yksinkertaisia korviksia, mistä tuli myös äärettömän kauniita, olis prosessi ollut huomattavasti nopeampi. Olin jo ihan valmis jättämään homman kesken siinä vaiheessa, kun olin vasta saanut kaikki nyörinpäät kiinnitettyä sulkiin ja höyheniin. Kesken ei voinut kuitenkaan jättää, koska joulu kolkutteli jo ovella. Siinä vaiheessa kun piti pienten renkaiden kanssa vekslata kiroilin kun merimies. Tottakai tähän vaikutti paljon mun ekakertalaisuuden tietämättömyys ja hitaus. Uskon vahvasti että ens kerralla kaikki on jo huomattavasti helpompaa ja nopeampaa!

Helena Einax, blogi, diy korvakorut



Helena Einax, blogi, diy korvakorut
Helena Einax, blogi, diy korvakorut
Ja lähes kaikkia ostamiani tuotteita tuli ihme kyllä käytettyäkin. Vain pari pussuukkaa oli koskemattomia. Taivutin myös itse kultaiset korvakoukut paria paria varten kultaisista silmukkakorupiikeistä, mistä olin erityisen ylpeä!

Helena Einax, blogi, diy korvakorut

Loppujen lopuksi näin ekakertalaisena käytin näiden korujen tekoon siis 12h ´:D Toisaalta tulihan niitä myös 18 paria. Näistä siis suurin osa menee tänä jouluna lahjaksi ja muutamat jää omaan koruvarastoon. Ja täytyy kyllä sanoa, että oon äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen. Nuo sulat on itsessään jo niin näyttäviä, että eipä ne kummosia siihen rinnalle tarttekaan, vaikka vähän innostuin myös testaamaan oheishärpäkettä.

Mitäs mieltä ootte korviksista, tuliko käyttiksiä?

Helena Einax, blogi, diy korvakorut

ISO KIITOS SULLE, jos jaksoit lukea tän kokonaan! ❤️ Ruksaa myös alle, oliko lukemisen arvoinen juttu vai ei, niin tiiän jatkossa, minkä tyyppiset kirjoitukset teitä kiinnostaa 🙂

- Helena

Ps. Ens viikolla luvassa taas pohdiskelevampaa blogia suuria tunteita aiheuttavasta aiheesta. Tilaa sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista sivun oikean ylälaidan TILAA-nappulasta, niin et missaa sitä!

Kommentit

  1. Ihania! Otin itsekin syksyllä metson ja koppelon sulkia talteen lähinnä unisieppareiden tekoon, mutta voisihan sitä korviksia yrittää tehdä. Miten käsittelit sulat? Omat sulat laitoin pakastimeen, kun luin jostain että sulat olisi hyvä vähäksi aikaa laittaa pakastimeen jotta kaikki eliöt kuolee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa emäntä, ja pahoittelut että vastaaminen on kestänyt :( Joulun jälkeen iski paha flunssa päälle ja alkuvuosi on mennyt toipilaana. Kiitos palautteesta! Mäkin olin ihan yllättynyt kuinka upeita näistä tuli :)

      Tein tosiaan ekaa kertaa ja kovasti yritin netistä kaivaa tietoa, joskin vähän nihkeästi oli saatavilla. Itselle jäi kuitenkin sellainen kuva, että jos siipiä ei säilö kokonaisina vaan linnut kynii, ei sulkia tarvitse sen erikoisemmin käsitellä, jos niihin ei jää jäämiä. Veriset sulat hylkäsin jo kynimisvaiheessa, joskin nekin tulee lukemani perusteella puhtaaksi laimealla saippuavedellä tai tuoreeltaan ihan pelkällä vedelläkin. Kuivaus tai pakastus ei käsittääkseni näin välttämättömiä. Itse leikkasin lisäksi suurimmasta osista muutenkin sulan paksun kinnikekohdan pois, jotta istui paremmin nyörinpäähän, joten jos jotain jäämiä oli niin ne lähti siinä samalla. Eliöt on käsittääkseni siis lihassa/nahassa eikä itse sulassa, mutta tuskin pieni pakastaminen siltikään haitaksi on :)

      Laittele ihmeessä kuvia jos innostut itsekin korviksia tekemään! Mulla jäi tavaraa aika paljon vielä yli, joten ois kiva saada uusia ideoita seuraavaan satsiin :) - Helena

      Poista

Lähetä kommentti