KIERRÄTYSMUOTI: Onko kirpparilla käynti downshiftaamista? Miten valita sopivia vaatteita kirpparilla ja ylipäänsä? 👗 + ARVONTA 🎁
Pari viimeviikkoa ollaan puhuttu ekologisuudesta ja kulutustottumuksista ♻️ Nämä on tärkeitä aiheita aina, mutta erityisesti Black weekin aikana tätä asiaa on tullut varmasti joka tuutista. Otetaankin tästä nyt hyvällä aasinsillalla käsittelyyn vähän kevyempi näkökulma asiaan, eli mun lemppariaihe kirppistely!
Blogin lopussa kerron sulle myös mahdollisuudesta osallistua ihanaan arvontaan, joten keep reading darling 🎁
Mutta hypätään siis itse aiheeseen. Onko kirpparilla käynti downshiftaamista? Jos et tiedä ihan tarkaan, mitä downshiftaaminen on, käy ihmeessä lukemassa tämä juttu 😊 Lyhykäisyydeessään downshiftaamisessa on kyse hidastamisesta ja vähentämisestä, sekä henkisestä vähentämisestä että materian vähentämisestä. Asioiden hankkiminen ei siis äkkiseltään kuulosta kuuluvan downshiftaamiseen, mutta kuten tässä jutussa pohdittiin, tässä yhteiskunnassa elävä ihminen ei tule selviämään tekemättä mitään hankintoja.
Siispä, mikäli hankintoja on kuitenkin tehtävä, ja ne kannattaa aina toki tehdä harkiten, kuten tässä jutussa puhuttiin, on kirpputori oiva paikka niiden tekemiseen! Ja siis jos jäi jollekin epäselväks, niin mä RAKASTAN kirpparilla käyntiä 🤩Tein noin vuos sitten TOP 3 KIRPPISASUT 2018 YouTube-videonkin, jonka löydät täältä 😍
Kirppistelyn, kuten minkä tahansa shoppailun voi vetää myös överiksi. Itse oon tähän ainakin sortunut useamminkin kuin kerran, mutta tärkeintä on se, että oppimispolulla on menossa oikeaan suuntaan, kuten tässä blogissa pohdittiin. Edellisessä blogissa mainittu ostopäätöksentekoprosessi auttaa kirpparillakin, jotta niitä ylilyöntejä ei tule, joten tässä jutussa keskityn nimenomaan vaatteiden ostamiseen, ja siihen, miten välttyä virheostoksilta, kun edullinen hinta helposti sokeuttaa ostotilanteessa 🛍
Ensin kuitenkin pakko ihan vähän paasata, heti sen jälkeen kerron 10 kohdan listan, mihin kirpparilla (ja kaupassa) pitäis sit kiinnittää huomiota, ettei tuu tehtyä hutiostoksia 🙌🏼
Eli tiesithän että 🧐
1. Vaateteollisuus on toiseksi saastuttavin teollisuuden ala (jopa 10% maailman hiilidioksidipäästöistä) öljyteollisuuden jälkeen. Vaateteollisuuden osuus on siis suurempi kuin lento- ja laivateollisuuden osuus yhteensä! 🚢✈️
2. Maailmassa on niin paljon vaatteita, että uusia voitaisiin tehdä pelkästään näiden materiaali kierrättämällä eikä uutta teollisuutta tarvita 🤯 Suurinosa vaatteista päätyy Suomessa kuitenkin poltettavaksi tehottoman kierrätyksen vuoksi rikkinäisten ja tahraisten vaatteiden osalta. Useimmissa maissa vaatteet sekä hyvä- että huonokuntoiset päätyvät pääasiassa kaatopaikoille.
3. Uuden teollisuuden tuottamat vaatteet (pikamuoti) ovat niin laaduttomia, että niitä ei pystytä kunnolla uusiokäyttämään (vain 1% kaikesta materiaalista on käyttökelpoista ja materiaaleja pystytään uusiokäyttämään vain pari kertaa) toisin kuin esim 50-70-luvulla valmistetut vaatteet 🆘
4. Yhden puuvillapaidan valmistamiseen tarvitaan keskimäärin 2700 litraa vettä 💦 Meriin vaatetollisuus päästää 50 miljardin muovipullon edestä mikromuovia vuosittain 🌊
5. Ei sillä että uuttaa teollisuutta tarvitaan, mutta kyllä tää silti väärältä mun korvaan kuulostaa: Aasiassa on eräs maa, jonka oma talous on kärsinyt pahasti siitä, että paikallinen vaatetuotanto on pitänyt lakkauttaa käytännössä kokonaan, sillä maahan tulee vuorittain kierrätettyjä vaatteita (En kuollaksenikaan muista mikä tämä maa oli, tähän törmäsin joskus vuosia sitten jossain dokumentissa, mutten löydä sitä enää) 🚨
Pysähdythän siis hetkeksi miettimään sun suhtautumista vaatteisiin 😔 Linkkaan tähän vielä Iltalehden jutun Triplan avajaisista. Mua ainakin järkytti noista kuvista selkeästi välittyvä ihmisten välinpitämättömyys vaatteita ja sitä kautta kaikkea yllä mainittua kohtaan 😧
10 asiaa, mihin kirpparilla (ja kaupassa) pitäisi kiinnittää huomiota, ettei tule tehtyä hutiostoksia? 💯
1. Kirpparilla halpa hinta houkuttelee testaamaan kaikenlaista uutta ja hullunkurista, mihin ei muuten raaskis laittaa rahaa. Muista kuitenkin, että sun tyyli ja tavat on ne mitä on, eli jos et normaalisitikaan käytä muita hattuja kuin pipoa kovilla pakkasilla, jätä suosiolla se ihana lierihattu ostamatta. Ajatus sen käyttämisestä voi kutkuttaa, mutta pohdi kuitenkin sitä todennäköisyyttä, millä tulisit hattua, vyölaukkua tai mitä ikinä todellisuudessa käyttämään. Helppo tyyli omien tapojen tunnistamiseen on pohtia, mitkä vaatteet/asusteet skippaat joka aamu päivän asua valitessa?
Mä esimerkiks rakastan kaikkia tukkajuttuja nauhoja, pinnejä ja hattuja, mutta fakta on, että oon niin mukavuudenhaluinen, että mulla on tukka lähes poikkeuksetta vaan auki, ponnarilla tai helpolla nutturalla. Tästä syystä mun on syytä kiertääkin kaikki härpäkkeet kaukaa niin kauniilta kuin ne näyttääkin!
2. Ja omasta tyylistä puheen ollen, me tiedetään että suurin osa kirpparikamasta on melko kuraa. Skannaa siis kirppari heti saapuessa läpi kriittisellä silmällä. Yleensä sieltä löytyy yks tai kaks pöytää, jotka pistää nopeasti silmään, missä myydään sun tyylisiä vaatteita. Koska myyjälläkin on oma tyylinsä, yleensä samassa pöydässä olevat vaatteet ovat samanhenkisiä, joten keskity tekemään löydöt näistä parista pöydästä ennen muita, äläkä tuhlaa aikaa kaiken tarjolla olevan läpikäymiseen pieteetillä.
3. Ennen kuin hurahdat tyhjentämään ne oman tyyliset pöydät, kiinnitä huomiota vaatteiden kokoon. Halpa hinta ei tee väärän kokoisesta vaatteesta sopivampaa! Jos et ole itsepavlelukirppiksellä, niin yleensä jo myyjää vilkaisemalla pystyt arvioimaan, voisiko pöydästä löytyä sopivia vaatteita just sulle. Muista kuitenkin, että monet myy vaatteita, koska ne on jääneet liian pieniks tai suuriks. Jos myyjä on paikalla, voit ihan rohkeasti kysyä, mitä mieltä hän on, vastaako tuotteen koko kokolapun merkintää (koska kuten tiedetään, that's not always the case!)
4. Mitä tehdä, kun sovituskoppia ei ole ja kokolappu puuttuu, eikä myyjäkään muista kokoa kuin suunilleen? Jos vaatteita ostaa harvoin, ei pelkästään silmämääräisesti välttämättä pysty vaatteen kokoa hahmottamaan. Vertailukohtina voi käyttää muita pöydässä myynnissä olevia vaatteita tai mallaamalla niitä vartaloa vasten. Pitkän paidan tai takin voi vetää rohkeasti päälle ja pyytää myyjää ottamaan valokuva kännykällä, jotta näet miten vaate istuu. Jos koko yhtään epäilyttää, älä osta tuotetta, PISTE.
5. Millaisia vaatteita sitten uskaltaa ostaa sovittamatta? Nettikirppikset on nykyään älyttömän suosittuja, eikä useimilla perinteisilläkään kirpputoreilla ole sovitusmahdollisuutta. Tällöin tärkeäksi tekijäksi nousee itselle sopivien mallien tunnistaminen.
Esimerkiksi mä en osta housuja kirpparilta, jos niitä ei pääse sovittamaan. Ainoana poikkeuksena tähän on olleet boyfried-tyyliset oversize farkut, joista tiesin kokolapun perustellaa että tulee istumaan johonkin kohtaan vyötärön ja lantion välillä, ja muuten on loose fit:it. Muita alaosia ostan sovittamatta vaan, jos niiden on tarkoitus alkaa vyötärön kapeimmasta kohtaa, ei esim. lantiolta, koska tällöin todennäköisyys istuvuudelle on parempi.
Mekkoihin oon ihan hurahtanut, ja niiden kanssa saa itteänsä topputella oikein kunnolla. Mekoissa istuvuus on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, joten sovittamatta ostan ainoastaan sellaisia mekkoja, joiden kirein kohta on vähän rintojen alla kuitenkin vyötärön yläpuolella. Nämä istuu mulle varmasti joka kerta, ja imartelee mun vartalon muotoja.
Jos pitkiä paitoja ei pääse sovittamaan, ostan vain auki olevia malleja, joissa ei ole nappeja tai vetoketjuja. Jos jakkua ei aio pitää koskaan kiinni, voi oikean kokoisen jakunkin ostaa huoletta!
6. Muita asioita, joihin kiinnitän huomiota vaatteita hankkiessa, on niiden käytettävyys. Pystyykö tän vaatteen yhdistämään muihin jo olemassaoleviin vaatteisiin? Jos aikomus on esimerkiks ostaa pitkä villaneule, ois hyvä olla olemassa takki, jonka kanssa sitä pystyy käyttämään. Sama pätee esimerkiks housujen lahkeisiin vs. kenkiin jne.
Mä tykkään paidoissa kaikista omituisista leikkauksista ja isoista hihoista, mutta valitettavasti ne harvoin sopii yhteen muiden paitojen kanssa. Mä siis palelen super helposti, ja paria edellistä intiaanikesää lukuunottamatta joudun yleensä suurimman osan kesästäkin käyttämään myös pitkää paitaa. Mun ei siis ole järkeä ostaa lyhythihaista vaatetta, jota ei pysty yhdistämään pitkään paitaan. Talvella mulla on kerroksia niin paljon että oksat pois, joten oon oppinut ettei mun kannata panostaa toppeihin, vaan ostan mielummin pitkähihaisia pusakoita (joiden alle vedän aluspaitatyylisen topin ja trikoopaidan sekä päälle villaneuleen). Samanlailla sun kannattaa kiinnittää huomiota sun omiin taipumuksiin ja rajoitteisiin.
7. Ja sitten värit ja sävyt. Maailmassa on niin paljon ihania sävyjä, joista valitettavasti vaan murto-osa sopii oman ihon sävyyn ilman että sä näytät kalman kalpealta. Peili tai kännykkäkamera on siis sun parhaat ystävät, jos et osaa suorilta sanoa, sopiiko sulle lämpimät vai kylmät sävyt ja kumpaa harkitsemasi vaate edustaa. Lisäks shokkivärit on hyvän tuntuinen idea, mutta harvoilla on munaa vetää loppujenlopuksi se shokkivärinen vaate päälle. Mä tietysti kannustan sua käyttämään just sen värisiä ja sävysiä vaatteita kun sä itse haluat, ja joskus on syytä omia rajoja rikkoa ja testata uutta, mutta lähtökohtaisesti on hyvä kuulostella niitä omia tottumuksia tässäkin asiassa. Minkä väriset vaatteet skippaat joka kerta jo nyt aamulla vaatteita valitessa?
8. Entä ne muotivärit ja kuosit? Jos muotiväreihin ja -kuoseihin on pakko päästä mukaan, suosittelen hankkimaan niitä pienissä määrissä, jotka ei kustanna paljoa ja on helppo yhdistää omaan normaaliin pukeutumiseen kuten esimerkiks kaulahuvit ja -liinat sekä hiusnauhat ja -huivit.
9. Nyt kun sulla alkaa olemaan homma hanskassa ja oma tyyli vahvana mielessä, varo ettet mee siihen lankaan, että hankit kopion jostain sulla jo olemassa olevasta vaatteesta. "Käyttövaatteet" on tietysti erikseen, eli kun löydät sulle sopivan alusvaatteen, sukat, aluspaidan, trikoopaidan jne. jotka on hyvä vaihtaa päivittäin tai lähes päivittäin, kannataa toki santsata hyväksi havaittua tuotetta, koska harvemmin juuri oikean väristä pyykkiä tulee pestyä päivittäin (paitsi ehkä lapsiperhetalouksissa). Päälivaatteissa kuitenkin siis vältä toistoa, koska usein käy niin, että toinen samanlaisista vaatteista on kuitenkin toista vähän kivempi, ja se vähemmän kiva jää turhaan kokonaan käyttämättä.
10. Ja lopuksi se tärkein! Kun kaikki yllä olevat kohdat on tsekattu, on viimeisen kysymyksen vuoro. Mikä fiilis sulle tulee vaatteesta? Jos se on mitään vähemmän kuin "Mä rakastan tätä!" niin älä osta sitä. PISTE 🙅🏼♀️ Voin luvata, että "ihan kiva" ja "tää vois sopia tällaseen ja tällaseen tilanteeseen" -vaatteet jää järjestään käyttämättä. Vaikka et tietäis, mikä vaatteessa hiertää, kun se periaatteessa on kiva, älä osta sitä. Jos haet jotain tiettyä, älä tyydy melkein sellaiseen. Säästät rahaa, luontoa ja hermoja jättämällä kirpparille ja kauppaan kaiken, mistä ei tuu "Love it!" fiilis!
Mitä hyviä tapoja sä oot luonut vaatteiden valitsemiseen ja kirpparilla käymiseen? Kuulisin mielelläni kommenttikentän puolella 😊
Ensiviikolla kerron, millä perusteella päätän, mitkä vaatteet, korut ja meikit on aika laittaa kiertoon omista nurkista pölyttymästä. Tilaa sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista sivun oikean ylälaidan TILAA-nappulasta, niin et missaa niitä vinkkejä ☺️
Peukut ja KIITOS sulle, jos jaksoit lukea tän kokonaan! ❤️ Ruksaa myös alle, oliko lukemisen arvoinen juttu vai ei, niin tiiän jatkossa, minkä tyyppiset kirjoitukset teitä kiinnostaa 🙂
Blogin lopussa kerron sulle myös mahdollisuudesta osallistua ihanaan arvontaan, joten keep reading darling 🎁
Mutta hypätään siis itse aiheeseen. Onko kirpparilla käynti downshiftaamista? Jos et tiedä ihan tarkaan, mitä downshiftaaminen on, käy ihmeessä lukemassa tämä juttu 😊 Lyhykäisyydeessään downshiftaamisessa on kyse hidastamisesta ja vähentämisestä, sekä henkisestä vähentämisestä että materian vähentämisestä. Asioiden hankkiminen ei siis äkkiseltään kuulosta kuuluvan downshiftaamiseen, mutta kuten tässä jutussa pohdittiin, tässä yhteiskunnassa elävä ihminen ei tule selviämään tekemättä mitään hankintoja.
Siispä, mikäli hankintoja on kuitenkin tehtävä, ja ne kannattaa aina toki tehdä harkiten, kuten tässä jutussa puhuttiin, on kirpputori oiva paikka niiden tekemiseen! Ja siis jos jäi jollekin epäselväks, niin mä RAKASTAN kirpparilla käyntiä 🤩Tein noin vuos sitten TOP 3 KIRPPISASUT 2018 YouTube-videonkin, jonka löydät täältä 😍
Kirppistelyn, kuten minkä tahansa shoppailun voi vetää myös överiksi. Itse oon tähän ainakin sortunut useamminkin kuin kerran, mutta tärkeintä on se, että oppimispolulla on menossa oikeaan suuntaan, kuten tässä blogissa pohdittiin. Edellisessä blogissa mainittu ostopäätöksentekoprosessi auttaa kirpparillakin, jotta niitä ylilyöntejä ei tule, joten tässä jutussa keskityn nimenomaan vaatteiden ostamiseen, ja siihen, miten välttyä virheostoksilta, kun edullinen hinta helposti sokeuttaa ostotilanteessa 🛍
Ensin kuitenkin pakko ihan vähän paasata, heti sen jälkeen kerron 10 kohdan listan, mihin kirpparilla (ja kaupassa) pitäis sit kiinnittää huomiota, ettei tuu tehtyä hutiostoksia 🙌🏼
Eli tiesithän että 🧐
1. Vaateteollisuus on toiseksi saastuttavin teollisuuden ala (jopa 10% maailman hiilidioksidipäästöistä) öljyteollisuuden jälkeen. Vaateteollisuuden osuus on siis suurempi kuin lento- ja laivateollisuuden osuus yhteensä! 🚢✈️
2. Maailmassa on niin paljon vaatteita, että uusia voitaisiin tehdä pelkästään näiden materiaali kierrättämällä eikä uutta teollisuutta tarvita 🤯 Suurinosa vaatteista päätyy Suomessa kuitenkin poltettavaksi tehottoman kierrätyksen vuoksi rikkinäisten ja tahraisten vaatteiden osalta. Useimmissa maissa vaatteet sekä hyvä- että huonokuntoiset päätyvät pääasiassa kaatopaikoille.
3. Uuden teollisuuden tuottamat vaatteet (pikamuoti) ovat niin laaduttomia, että niitä ei pystytä kunnolla uusiokäyttämään (vain 1% kaikesta materiaalista on käyttökelpoista ja materiaaleja pystytään uusiokäyttämään vain pari kertaa) toisin kuin esim 50-70-luvulla valmistetut vaatteet 🆘
4. Yhden puuvillapaidan valmistamiseen tarvitaan keskimäärin 2700 litraa vettä 💦 Meriin vaatetollisuus päästää 50 miljardin muovipullon edestä mikromuovia vuosittain 🌊
5. Ei sillä että uuttaa teollisuutta tarvitaan, mutta kyllä tää silti väärältä mun korvaan kuulostaa: Aasiassa on eräs maa, jonka oma talous on kärsinyt pahasti siitä, että paikallinen vaatetuotanto on pitänyt lakkauttaa käytännössä kokonaan, sillä maahan tulee vuorittain kierrätettyjä vaatteita (En kuollaksenikaan muista mikä tämä maa oli, tähän törmäsin joskus vuosia sitten jossain dokumentissa, mutten löydä sitä enää) 🚨
Pysähdythän siis hetkeksi miettimään sun suhtautumista vaatteisiin 😔 Linkkaan tähän vielä Iltalehden jutun Triplan avajaisista. Mua ainakin järkytti noista kuvista selkeästi välittyvä ihmisten välinpitämättömyys vaatteita ja sitä kautta kaikkea yllä mainittua kohtaan 😧
10 asiaa, mihin kirpparilla (ja kaupassa) pitäisi kiinnittää huomiota, ettei tule tehtyä hutiostoksia? 💯
1. Kirpparilla halpa hinta houkuttelee testaamaan kaikenlaista uutta ja hullunkurista, mihin ei muuten raaskis laittaa rahaa. Muista kuitenkin, että sun tyyli ja tavat on ne mitä on, eli jos et normaalisitikaan käytä muita hattuja kuin pipoa kovilla pakkasilla, jätä suosiolla se ihana lierihattu ostamatta. Ajatus sen käyttämisestä voi kutkuttaa, mutta pohdi kuitenkin sitä todennäköisyyttä, millä tulisit hattua, vyölaukkua tai mitä ikinä todellisuudessa käyttämään. Helppo tyyli omien tapojen tunnistamiseen on pohtia, mitkä vaatteet/asusteet skippaat joka aamu päivän asua valitessa?
Mä esimerkiks rakastan kaikkia tukkajuttuja nauhoja, pinnejä ja hattuja, mutta fakta on, että oon niin mukavuudenhaluinen, että mulla on tukka lähes poikkeuksetta vaan auki, ponnarilla tai helpolla nutturalla. Tästä syystä mun on syytä kiertääkin kaikki härpäkkeet kaukaa niin kauniilta kuin ne näyttääkin!
2. Ja omasta tyylistä puheen ollen, me tiedetään että suurin osa kirpparikamasta on melko kuraa. Skannaa siis kirppari heti saapuessa läpi kriittisellä silmällä. Yleensä sieltä löytyy yks tai kaks pöytää, jotka pistää nopeasti silmään, missä myydään sun tyylisiä vaatteita. Koska myyjälläkin on oma tyylinsä, yleensä samassa pöydässä olevat vaatteet ovat samanhenkisiä, joten keskity tekemään löydöt näistä parista pöydästä ennen muita, äläkä tuhlaa aikaa kaiken tarjolla olevan läpikäymiseen pieteetillä.
3. Ennen kuin hurahdat tyhjentämään ne oman tyyliset pöydät, kiinnitä huomiota vaatteiden kokoon. Halpa hinta ei tee väärän kokoisesta vaatteesta sopivampaa! Jos et ole itsepavlelukirppiksellä, niin yleensä jo myyjää vilkaisemalla pystyt arvioimaan, voisiko pöydästä löytyä sopivia vaatteita just sulle. Muista kuitenkin, että monet myy vaatteita, koska ne on jääneet liian pieniks tai suuriks. Jos myyjä on paikalla, voit ihan rohkeasti kysyä, mitä mieltä hän on, vastaako tuotteen koko kokolapun merkintää (koska kuten tiedetään, that's not always the case!)
4. Mitä tehdä, kun sovituskoppia ei ole ja kokolappu puuttuu, eikä myyjäkään muista kokoa kuin suunilleen? Jos vaatteita ostaa harvoin, ei pelkästään silmämääräisesti välttämättä pysty vaatteen kokoa hahmottamaan. Vertailukohtina voi käyttää muita pöydässä myynnissä olevia vaatteita tai mallaamalla niitä vartaloa vasten. Pitkän paidan tai takin voi vetää rohkeasti päälle ja pyytää myyjää ottamaan valokuva kännykällä, jotta näet miten vaate istuu. Jos koko yhtään epäilyttää, älä osta tuotetta, PISTE.
5. Millaisia vaatteita sitten uskaltaa ostaa sovittamatta? Nettikirppikset on nykyään älyttömän suosittuja, eikä useimilla perinteisilläkään kirpputoreilla ole sovitusmahdollisuutta. Tällöin tärkeäksi tekijäksi nousee itselle sopivien mallien tunnistaminen.
Esimerkiksi mä en osta housuja kirpparilta, jos niitä ei pääse sovittamaan. Ainoana poikkeuksena tähän on olleet boyfried-tyyliset oversize farkut, joista tiesin kokolapun perustellaa että tulee istumaan johonkin kohtaan vyötärön ja lantion välillä, ja muuten on loose fit:it. Muita alaosia ostan sovittamatta vaan, jos niiden on tarkoitus alkaa vyötärön kapeimmasta kohtaa, ei esim. lantiolta, koska tällöin todennäköisyys istuvuudelle on parempi.
Mekkoihin oon ihan hurahtanut, ja niiden kanssa saa itteänsä topputella oikein kunnolla. Mekoissa istuvuus on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, joten sovittamatta ostan ainoastaan sellaisia mekkoja, joiden kirein kohta on vähän rintojen alla kuitenkin vyötärön yläpuolella. Nämä istuu mulle varmasti joka kerta, ja imartelee mun vartalon muotoja.
Jos pitkiä paitoja ei pääse sovittamaan, ostan vain auki olevia malleja, joissa ei ole nappeja tai vetoketjuja. Jos jakkua ei aio pitää koskaan kiinni, voi oikean kokoisen jakunkin ostaa huoletta!
6. Muita asioita, joihin kiinnitän huomiota vaatteita hankkiessa, on niiden käytettävyys. Pystyykö tän vaatteen yhdistämään muihin jo olemassaoleviin vaatteisiin? Jos aikomus on esimerkiks ostaa pitkä villaneule, ois hyvä olla olemassa takki, jonka kanssa sitä pystyy käyttämään. Sama pätee esimerkiks housujen lahkeisiin vs. kenkiin jne.
Mä tykkään paidoissa kaikista omituisista leikkauksista ja isoista hihoista, mutta valitettavasti ne harvoin sopii yhteen muiden paitojen kanssa. Mä siis palelen super helposti, ja paria edellistä intiaanikesää lukuunottamatta joudun yleensä suurimman osan kesästäkin käyttämään myös pitkää paitaa. Mun ei siis ole järkeä ostaa lyhythihaista vaatetta, jota ei pysty yhdistämään pitkään paitaan. Talvella mulla on kerroksia niin paljon että oksat pois, joten oon oppinut ettei mun kannata panostaa toppeihin, vaan ostan mielummin pitkähihaisia pusakoita (joiden alle vedän aluspaitatyylisen topin ja trikoopaidan sekä päälle villaneuleen). Samanlailla sun kannattaa kiinnittää huomiota sun omiin taipumuksiin ja rajoitteisiin.
7. Ja sitten värit ja sävyt. Maailmassa on niin paljon ihania sävyjä, joista valitettavasti vaan murto-osa sopii oman ihon sävyyn ilman että sä näytät kalman kalpealta. Peili tai kännykkäkamera on siis sun parhaat ystävät, jos et osaa suorilta sanoa, sopiiko sulle lämpimät vai kylmät sävyt ja kumpaa harkitsemasi vaate edustaa. Lisäks shokkivärit on hyvän tuntuinen idea, mutta harvoilla on munaa vetää loppujenlopuksi se shokkivärinen vaate päälle. Mä tietysti kannustan sua käyttämään just sen värisiä ja sävysiä vaatteita kun sä itse haluat, ja joskus on syytä omia rajoja rikkoa ja testata uutta, mutta lähtökohtaisesti on hyvä kuulostella niitä omia tottumuksia tässäkin asiassa. Minkä väriset vaatteet skippaat joka kerta jo nyt aamulla vaatteita valitessa?
8. Entä ne muotivärit ja kuosit? Jos muotiväreihin ja -kuoseihin on pakko päästä mukaan, suosittelen hankkimaan niitä pienissä määrissä, jotka ei kustanna paljoa ja on helppo yhdistää omaan normaaliin pukeutumiseen kuten esimerkiks kaulahuvit ja -liinat sekä hiusnauhat ja -huivit.
9. Nyt kun sulla alkaa olemaan homma hanskassa ja oma tyyli vahvana mielessä, varo ettet mee siihen lankaan, että hankit kopion jostain sulla jo olemassa olevasta vaatteesta. "Käyttövaatteet" on tietysti erikseen, eli kun löydät sulle sopivan alusvaatteen, sukat, aluspaidan, trikoopaidan jne. jotka on hyvä vaihtaa päivittäin tai lähes päivittäin, kannataa toki santsata hyväksi havaittua tuotetta, koska harvemmin juuri oikean väristä pyykkiä tulee pestyä päivittäin (paitsi ehkä lapsiperhetalouksissa). Päälivaatteissa kuitenkin siis vältä toistoa, koska usein käy niin, että toinen samanlaisista vaatteista on kuitenkin toista vähän kivempi, ja se vähemmän kiva jää turhaan kokonaan käyttämättä.
10. Ja lopuksi se tärkein! Kun kaikki yllä olevat kohdat on tsekattu, on viimeisen kysymyksen vuoro. Mikä fiilis sulle tulee vaatteesta? Jos se on mitään vähemmän kuin "Mä rakastan tätä!" niin älä osta sitä. PISTE 🙅🏼♀️ Voin luvata, että "ihan kiva" ja "tää vois sopia tällaseen ja tällaseen tilanteeseen" -vaatteet jää järjestään käyttämättä. Vaikka et tietäis, mikä vaatteessa hiertää, kun se periaatteessa on kiva, älä osta sitä. Jos haet jotain tiettyä, älä tyydy melkein sellaiseen. Säästät rahaa, luontoa ja hermoja jättämällä kirpparille ja kauppaan kaiken, mistä ei tuu "Love it!" fiilis!
Mitä hyviä tapoja sä oot luonut vaatteiden valitsemiseen ja kirpparilla käymiseen? Kuulisin mielelläni kommenttikentän puolella 😊
Ensiviikolla kerron, millä perusteella päätän, mitkä vaatteet, korut ja meikit on aika laittaa kiertoon omista nurkista pölyttymästä. Tilaa sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista sivun oikean ylälaidan TILAA-nappulasta, niin et missaa niitä vinkkejä ☺️
Peukut ja KIITOS sulle, jos jaksoit lukea tän kokonaan! ❤️ Ruksaa myös alle, oliko lukemisen arvoinen juttu vai ei, niin tiiän jatkossa, minkä tyyppiset kirjoitukset teitä kiinnostaa 🙂
- Helena
Ps. Voita itselle tai joululahjaksi 50€ lahjakortti kierrätysmuodin verkkokauppaan! Arvontaan pääset osallistumaan mun Instagramin kautta täältä 🎁 Onnea siulle arvontaan! 🤩
Ps. Voita itselle tai joululahjaksi 50€ lahjakortti kierrätysmuodin verkkokauppaan! Arvontaan pääset osallistumaan mun Instagramin kautta täältä 🎁 Onnea siulle arvontaan! 🤩
Se taisi olla Afrikan maa, joka joutui luopumaan omasta vaateteollisuudestaan. En valitettavasti minäkään löydä tiedolleni lähdettä, mutta löysin oheisen artikkelin: https://www.maailmankuvalehti.fi/2018/1/pitkat/hyvantekevaisyydesta-jalleenmyytavaksi-kaytetyn-vaatteen-kauppa-iso-bisnes-afrikassa
VastaaPoistaHeippa 👋🏼Voi hyvinkin olla että kyseessä oli Kenia tai muu Afrikan maa! Kiitos mielenkiintoisen jutun linkkauksesta 🧐- Helena
PoistaKiva kirjoitus! Olen itse kova kirppistelijä ja mietin aluksi sopiiko lempivaatteet blogiin tai someen. Että pitääkö somessa kaiken olla uutta ja kiiltävää? Sitten päätin että mun some näyttää multa ja olen jakanut kirppistely ilosanomaa :) Kiva löytää sielunsiskoja ❤
VastaaPoistaHeippa Kaunismäessä 👋🏼 Hyvä että päädyit oman näköiseen someen! Kirppistelyssä ja kierrätysmuodissa ei ole mitään hävettävää, ja niiden keiden mielestä on olisi hyvä hetkeksi pysähtyä ja pohtia muutakin kun sitä omaa napaa ✌🏼Mä enneminkin rehvastelisin sillä, että vaatekaapista löytyy jopa 20 vuotta vanhoja itselle ostettuja vaatteita, jotka on edelleen käytössä, ja vielä vanhempia kierrätettyjä. Samoin, tällaisia asioita tää maapallo enemmän tarvitsee <3 -Helena
PoistaKierrätysideaa kannattaa mielestäni pitää esillä kaikilla kanavilla.
VastaaPoistaOn ihan järjetöntä valmistaa uusia vaatteita, kun entisiä on kaatopaikat täynnä.
Kiitos sinulle, kun kirjoitat tästä(kin) aiheesta.
Terveisin Pajulintu
Heippa Pajulintu 👋🏼Ja voi kiitos sinulle kun kommentoit, se merkkaa mulle miljoonan <3 Mä oon ihan samaa mieltä, ja kun kierrätys on osa omaa elämäntapaa, niin se on myös helppoa eikä toivottavasti tunnu liian päälleliimatulta, jotta siitä voisi joku inspiroitua omalle polulle myöskin. Kukaan meistä ei kuitenkaan tässäkään asiassa ollut seppä syntyessään (tai ehkä just silloin mut ei enää tän yhteikunnan muovaamana ´:D). -Helena
PoistaHurja määrä, paljonko tuota vettä menee yhden neuleen valmistukseen. Täytyy itsekin alkaa käydä kirpputoreilla ahkerammin. Itseä myös kiinnostaa vanhat kalusteet ja muut. Varmasti kaikkea hyödyllistä voi niistä löytyä.
VastaaPoista