Kulutustottumukset: MITEN TEHDÄ NAPPIOSTOS? 👌🏼 TOP 5 hankinnat vuonna 2019 ja ekologiset joululahjavinkit 🎁

❤ Black weekin ollessa käsillä, ei voi olla keskustelematta vielä lisää kulutustottumuksista❗ Edellisessä blogissa kerroin, kuinka olen oppinut kuluttamaan vähemmän (lue täältä). Nykyihminen ei voi kuitenkaan lopettaa kuluttamista täysin, kuten tässä blogissa puhuttiin, joten tänään kerronkin, mitkä asiat vaikuttaa mun ostopäätökseen, kun jokin asia on hankittava. Listaan myös viimeisen vuoden TOP 5 hankinnat, mitä on tullut tehtyä 🔝

🎁 Lisäksi jutun lopussa vinkkilista ekologisista joululahjoista, mikäli lahjaton joulu ei ole sun juttu! ⬷ Jos haluat nähdä, mitä mä annan joululahjaksi, tilaa sähköposti-ilmoitukset uusista kirjoituksista sivun oikean ylälaidan TILAA-nappulasta :) Kerron lisää jouluviikon blogissa eli joulupäivänä 25.12. 🎅

Helena Einax, blogi, hiilijalanjälki

Ensimmäisenä mun ostopäätökseen vaikuttaa tietysti se tarve. Tarviinko mä tän tuoteen/asian oikeasti, vai haluanko mä sen vaan koska se on nätti, kiva, muodissa, kaikilla muillakin on se tms? Onko mulla jo lähes vastaava tuote? Kuinka monta vastaavaa tuotetta mä todella tarvitsen (lautasia, huulipunia yms. ei todellekaan tarvii niin montaa, kun sulta kaapista todennäköisesti löytyy. Sukkia tarvii aika paljon enemmän kuin villapaitoja)? Palveleeko tää tuote aidosti mun tarvetta? Onko tää tuote niin monikäyttöinen, että säästää multa jonkun toisen ostoksen?

Esimeriksi ulkoiluvaatteita ostaessa, voi miettiä, että sopivatko nämä tuotteet teknisesti ja ulkonäöllisesti sekä vaeltamiseen, metsästykseen ja oman lähiön lenkkipolulle (tai mitä ikinä oletkaan tekemässä :))? Ja pystyykö tätä vaatetta käyttämään useampana kuin yhtenä vuodenaikana?Oikealla kerrospukeutumisella voit hypätä suoraan takittomuudesta talvitakkiin, välikauden takkia ei tarvitse ostaa, mutta talveksi on silti tarpeeksi lämmintä takin alle!

Jos tarve on aito, hankin tuotteen/asian. Jos sä haluat uuden talvitakin, vaikka vanha on ehjä ja toimiva, sä et tuolloin aidosti tarvitse uutta talvitakkia. Siksi kannattaakin aina ostopäätöstä tehdessä miettiä tuotteen ajattomuutta. Onko tämä tuote/asia mun mielestä kaunis/tarpeellinen vielä 10 vuoden päästäkin? Hyvin hoidettuna laadukkaat tuotteet säilyy helposti sen 10 vuotta, ja enemmänkin, joten trendien sijaan kannattaa kiinnittää huomiota omiin fiiliksiin. Mutta muista todella huoltaa tavaroitasi ohjeiden mukaan oli kyseessä sitten imuri, vaelluskengät, rintaliivit tai ulkoilutakki!

Tietysti me kaikki ollaan tehty huonoja päätöksiä joskus, myself inclueded, joten jos sä et aidosti pidä sun talvitakista en suosittele sitä myöskään käyttämään. Jokaisen sun vaatteen ja tavaran pitäs tuoda sulle myös iloa. Joten myy vanha talvitakki kirpparilla, ja siitä saatkin hyvän pesämunan uuden takin ostamiselle (jonka voit ostaa tietty myös käytettynä, koska laatu säilyy!), jota voit sitten kantaa hymyssä suin sen seuraavat 10 talvea :) Tärkeintä on että opitaan ja kehitytään <3

Jos tarve on aito, mutta tiedän hankittavan asian käyttöasteen olevan matala ja/tai hinta korkea, pysähdyn pohtimaan onko järkevin valinta ostaa, vai voisiko tuotteen esim. lainata, vuokrata tai ostaa jonkun kanssa kimpassa?

Esimerkiks mä oon aina halunnut oman iskuporakoneen. Musta on hemmetin ärsyttävää aina lainata sitä kun tarvii, mutta todellisuudessa sille on tarvetta enintään kerran vuodessa. Mun ei ole siis oikeasti mitään järkeä hankkia iskuporakonetta, koska haluaisin sit tietysti sen parhaan (mitä en tässä tilanteessa tarvitsis, koska ei tulis ammattikäyttöön) ja laittaisin rahaa haisemaan, jonka jälkeen se olis meillä kotona vaan viemässä turhaa tilaa joltain sellaiselta, minkä käyttöaste on korkeampi. Ei siis todellakaan mitään järkeä!

Mä oon ihminen, jolla on taipumus siellä kaupassa aina haluta se paras tuote. Tämä näkyy usein hintalapussa, mutta paras ei ole aina yhtä kuin kallein. Monet brändit ovat nostattaneet design arvoaan hyvinkin suuriksi, ja tämän siivellä myyvät tavaraa ylihintaan (tiesitkö että esimerkiksi Luis Vuittonin klassinen olkalaukku ei ole tehty nahasta, vaan kankaasta ja PVC muovista?! Tai että Alvar Aallon sunnittelemissa tuoleissa käytetyt materiaalit ja tekniikat ovat vanhentuneita, eivätkä nykypäivän mittareilla enää laadukkaita?!). Toki laatu maksaa, siitä ei pääse yli eikä ympäri, mutta on tärkeää tietää mistä maksaa.

Ja laatu onkin se, mihin kannattaa satsata, kun jotain aidosti tarvitsee. Ei ole mitään mieltä ostaa 5€ t-paitaa, joka menee muodottomaksi pesussa ja johon tulee pieniä reikiä puolessa vuodessa, jonka jälkeen pitää taas ostaa uusi 5€ t-paita. Paljon ekologisempaa ja todennäköisesti eettisempää on ostaa kerralla laadukas 30€ t-paita, joka kestää yhtä kauan kuin 6 halpispaitaa. Rahaa ei kulu pitkällä juoksulla sen enempää, ja samalla säästät luontoa, kun sua varten on tehty vaan se yksi t-paita eikä kuutta kappaletta. Eli osta mielummin harvemmin, mutta laadukkaampi (ja kalliimpi) tuote!

Ja kaikki vegaanit siellä ruudun toisella puolella, älkää nyt teilatko mua, mutta lähtökohtaisesti aidot luonnonmateriaalit kuten puuvilla, pellava, villa, nahka ja täyspuu ovat niitä kaikkein laadukkaimpia materiaaleja. Tietysti näidenkin valinnassa on syytä ottaa huomioon materiaalien ekologiset ja eettiset vaikutukset. Onko nahka esimerkiksi sivutuotetta eläimestä, joka on teurastettu lihaksi? Tällöin on järkevää hyödyntää myös eläimen kaikki muut osat, kuten nahka. Ei mennä tässä nyt siihen, että olisiko se eläin pitänyt alunperinkään teurastaa.


Mun TOP 5 hankinnat vuonna 2019:
  • 🎧Air podsit - nämä hankin jo totuuden nimissä viime vuoden elokuussa, mutta kuuluu mun Top ever -listalle, joten halusin nostaa tähänkin :) Air podsien oston jälkeen, ei oo kännykkä tippuillut enää samaan tapaan kuin aiemmin salilla tai missä ikinä, johdon jäädessä johonkin kiinni (potentiaaliset näytönkorjauskustannukset vähentyneet huimasti näiden myötä!). Käyttömukavuus on ihan omaa luokkaansa ja johtohelvetti tiessään. Nämä on tuoneet huomattavaa helpotusta arkeen, kun meidän pienehkössä kodissa usein kuulokkeiden käyttö on pakollista. Vessassakäyntikin on humattavasti yksinkertaisempaa ilman johtoja 🙈 Nykymaailmassa lähes kaikki mitä tehdään tappaa meidät hitaasti tavalla tai toisella, joten näiden mahdollisen pienen säteilyriskin otan "mielelläni", enemmän mä itseäni vahingoittaisin lihaa syömällä.
Helena Einax, blogi, parhaat hankinnat 2019

  • 👟Vaelluskengät - näistä tuli must hankinta kun käytiin syksyllä pohjoisessa metsätysreissulla. Mulla ei oo koskaan aikaisemmin elämässäni ollut vaelluskenkiä, ja voin kertoa että kannatti satsata laadukkaisiin sellaisiin. Monet valitukset jäi valittamatta kun jalat pysyi kuivina eikä kengät hiertäneet tai olleet liian raskaat. Mulla ei ole tietysti vertailukohtaa muihin vaelluskenkiin, mutta sen vertaa on kenkiä tullut elämässä käytettyä, että nämä jalkaan vetäessä tiesin heti, että tästä ei kenkä parane! Lisäksi on niin hyvännäköiset, että niillä kehtaa liikkua kaupungillakin, kuten usein geokätköillessä käy, että samalla reissulla ollaan metsän siimeksessä ja ihmisten ilmoilla :)
Helena Einax, blogi, vaelluskengät

  • 🛋Olkkarin valaisin - meidän kotona on ikkunat yhteen suuntaan ja isoin tila on olohuone/keittonurkkaus-yhdistelmä. Katossa on paikka vain yhdelle valaisimelle, ja siinä oli aiemmin katonrajassa oleva kuvulla peitetty lamppu. Viime syksynä täällä oli erittäin pimeää valot päälläkin, joten lisävalaistukselle oli tarvetta. Haaveilin johdotuksen jakamisesta niin että saataisiin laput sekä olkkarin pöydän päälle että ruokapöydän päälle, mutta siihen olis tarvittu sähkäriä. Sitä pohtiessa törmättiin kesällä asuntomessuilla lamppuun, josta lähti viisi johtohaaraa, ja molemmat ihastuttiin siihen (jaoin tästä kuvan aikanaan mun Instagram stooreissa). Nyt ruokapöydän yläpuolella on kolmen lampun rykelmä ja olkkarin pöydän päällä kaksi erillistä lamppua 💡 Valoa riittää niin ettei energiat ihan lopu pimeänä vuodenaikana, eikä sähkäriä tarvittu!
  • 🎀Villapanta - mulla alkaa korvia helposti särkeä jos oon 10 minuuttia pidempään ulkona alle 15 asteessa, varsinkin jos tuulee. Silloin ei kuitenkaan vielä tarvii pipoa, joka vaan hiostais liikaa, joten kun uusia sukkia ostaessani törmäsin villapantaan, nappasin sen mukaan ostoskoriin syksyn tuleva pohjoisen reissu mielessä. Ja voi kuinka hyvä valinta se olikaan! Panta on mulla käytössä nyt joka päivä, kun käyn aamureippailuilla (aiheeseen liittyen tsekkaa tää video!) 🏃
Helena Einax, blogi, kulutustottumukset

  • 📚Book beat - kaikki hankinnat ei ole tavaroita, myös palveluja kannattaa ostaa harkiten. Mä en esimerkiks kuuntele hirveesti musiikkia, joten mulla ei oo Spotify-premiumia. Netflix on ainoa videopalvelu, vaikka joskus tuntuiskin että sieltä loppuu katsottava kesken (se on vaan merkki siitä että on tullut netflixattua liikaa ja tekis hyvää välillä vähän lukea...) Mä rakastan lukea! Lukemisen monista positiivista vaikutuksista puhuttiinkin jo tässä blogissa. Mulla on kuitenkin lukihäiriö, joten mun lukeminen on tosi hidasta. Tähän tarkoitukseen äänikirjapalvelu Book beat oli mulle just oikea valinta, ja sitä onkin tullut hyödynnettyä oikein olan takaa!

Vinkit ekologisimpiin joululahjoihin:
  • 💫Aineettomat elämykset: Ravintolalahjakortti, leffalippu, museokortti, äänikirjapalvelun jäsenyys, keikkalippu. Kiva lahja kaverille on esimerkiksi yhteinen (vegaaninen) brunssin tai illallisen järjestäminen alkuvuotta piristämään! 🍽
  • 🌍Hyväntekeväisyys: Anna lahjaksi kortti, jossa kerrot lahjoittaneesi joululahjasumman hyvään tarkoitukseen.
  • 🍾Kuluvat lahjat: Ruoka ja juoma. Ekologiset pesuaineet. Kuluvat tuotteet on siitä hyviä, että ne ei jää nurkkiin pyörimään!
  • ♻️Kestotuotteet: Kestovanulaput, -nenäliinat, -talouspaperit tai -hevipussit. Suosi ensisijaisesti kierrätettyä materiaalia!
  • 🇫🇮Tue kotimaista pienyrittäjää ja lähipalveluita: Osta lahjasi paikalliselta käsityöläiseltä tai leipomosta. Anna lahjakortti hierojalle, kosmetologille, kampaamoon, joogaan, pyöränkorjaukseen, jalkahoitoon, valokuvaajalle, ompelimoon, suutariin tai siivoajalle! ⬷ Tän tarpeellisuudesta juteltiin pitkät pätkät tässä blogikirjoituksessa!
  • ❤️Tarjoa apua: Lastenhoitoapua, siivousapua, kaupassakäyntiapua, viherkasvien hoitoa, pihatöitä, auton renkaidenvaihtoapua, vaatteiden korjausapua, ruoanlaittoa...
  • ☃Lapsille: 
    • Lahjakortti sisäleikkipuistoon tai vastaavaan
    • Käynti museossa
    • Käynti uimahallissa/kylpylässä
    • Käynti sirkuksessa
    • Elokuvaliput
    • Käynti huvipuistossa kesällä
    • Lastenkonsertti
    • Teatteri/nukketeatteri
    • Heureka
    • Yökyläily lahjan antajan luona
    • Metsäretki/pulkkamäki/eväsretki
    • Leluja ja lautapelejä käytettynä
    • Aku Ankka -lehden tilaus
    • Kirjakerhon jäsenyys
    • Lahjakortti lapselle mieluisaan harrastuksen

Meneekö mikään vinkeistä käyttöön? Kuulisin mielelläni kommenttikentän puolella 😊 Peukut ja KIITOS sulle, jos jaksoit lukea tän kokonaan! <3 Ruksaa myös alle, oliko lukemisen arvoinen juttu vai ei, niin tiiän jatkossa, minkä tyyppiset kirjoitukset teitä kiinnostaa :)

- Helena

Kommentit